Professionele foto’s maken met je iPhone

Hoe maak je de meest waanzinnige foto’s met je iPhone?

iPhone fotografie, of ‘iPhoneography’ in de volksmond, is een redelijk nieuwe ontwikkeling in de wereld van de fotografie. De laatste drie jaar is de populariteit enorm toegenomen, over de hele wereld zie je iPhoneography exposities, cursussen en iPhoneography wedstrijden. Op Flickr is iPhone de meest dankbare bron van fotomateriaal. Niet alleen amateur fotografen schieten er op los met hun iPhone, ook professionele fotografen en zelfs kunstfotografen gebruiken de iPhone steeds vaker bij hun werk.
iphone 5 camera
We worden natuurlijk doodgegooid met mobiele fotografie, maar er zijn gelukkig manieren om het niveau van Facebook en Instagram ver te overstijgen. Je moet je alleen even verdiepen in de wondere geheimen van iPhone fotografie, zodat je foto’s opvallen tussen alle andere kiekjes. Als je de geheimen van iPoneography echt onder de knie hebt, zullen mensen zich verwonderd afvragen welke peperdure professionele camera je gebruikt hebt voor die weergaloze foto’s.

Op dat moment haal jij natuurlijk vol trots je iPhone uit je zak om uit te leggen dat die waanzinnige professionele foto’s gemaakt zijn met niets anders dan je telefoon. Het gaat tenslotte niet om het instrument, maar om de artiest die het instrument weet te bespelen!

Zodra je je begint te verdiepen in iPhoneography, blijkt er steeds meer te ontdekken. De mogelijkheden zijn eindeloos en het is erg interessant om te ontdekken dat je mobiele telefoon zo verschrikkelijk veelzijdig is. Je hebt helemaal geen dure camera nodig om de eerste stappen te zetten op het gebied van professionele fotografie. Je zult zien dat er een wereld voor je open gaat.

 

De camera die je altijd bij je hebt

Leren fotograferen met je iPhone is een waar avontuur met onverwachte mogelijkheden en het enige wat je ervoor nodig hebt, is de camera die je toch al in je broekzak had. Neem de tijd om te experimenteren en stap eens uit je comfortzone om echt alles uit je iPhone te halen wat er inzit. Je zult artistieke kwaliteiten in jezelf ontdekken, waarvan je het bestaan niet wist! Hieronder nemen we je mee langs alle geheimen die jouw iPhone camera in zich heeft en leer je hoe je foto’s maakt die niet zouden misstaan bij een foto expositie.
ios 5 camera composition
 

Begrijp de beperkingen van je iPhone camera

De iPhone camera heeft geweldige kwaliteiten, maar uiteraard ook beperkingen in vergelijking met uitgebreide professionele camera’s. De kunst is om deze beperkingen te begrijpen en er zodanig omheen te werken dat ze de kwaliteit van je fotografie niet in de weg zitten. Hou bijvoorbeeld rekening met het feit dat je de diafragma instellingen niet handmatig kunt instellen bij een iPhone camera, waardoor je de scherpte-diepte niet helemaal in de hand hebt. Geen probleem voor een ordinaire snapshot, maar bij iets artistiekere foto’s is het toch wel erg fijn om de juiste focus in te kunnen stellen. Gelukkig is hier wel een app voor, de zogenaamde Finger Focus iPhone app. Met deze app kun je bepaalde delen van een foto onscherp maken, door ze met je vinger te selecteren. Zo breng je diepte aan in je foto’s.

Een andere mogelijkheid is Tilt-shiftbewerking, dit is een methode om een foto van een gewone omgeving, bijvoorbeeld een landschap of een stadsbeeld, zodanig te bewerken dat het lijkt alsof het een foto van een miniatuurstad of schaalmodel is. Google maar eens voor inspirerende voorbeelden. Een heel geinige methode waar je hele leuke dingen mee kunt uithalen.

 

Bestudeer de grondbeginselen van de fotografie

‘Ken je klassiekers’ geldt natuurlijk ook voor beginnende iPhone fotografen. Verdiep je in de basisprincipes, zoals compositie, belichting en perspectief. Bestudeer het werk van andere fotografen en onderzoek wat je aanspreekt in hun beelden. Leer van hun technieken en laat je inspireren. Zo ontwikkel je vanzelf een oog voor fotografie en daar worden je eigen foto’s uiteindelijk alleen maar beter van.

 

Edit en bewerk je foto’s met handige apps

Na de fotoshoot volgt natuurlijk nog de nabewerking van je foto’s en dat is een hele kunst op zich. Met de juiste nabewerking til je je foto’s naar een hoger plan, maar je moet wel weten wat je doet. Gelukkig bestaan er heel veel handige en betaalbare apps waarmee je fotobewerking zo onder de knie hebt.

 

Goede fotografie staat of valt bij de juiste planning

Als je echt hoogwaardige foto’s wilt maken, is een goede planning onmisbaar. Je gaat natuurlijk niet zomaar in het wilde weg wat foto’s schieten. Bedenk vooraf precies welke foto’s je wilt gaan maken, visualiseer de beelden en bedenk vast wat er voor nodig is om ze te krijgen zoals je ze in je hoofd hebt en hoe je dat met je iPhone voor elkaar gaat krijgen. Een goede voorbereiding is het halve werk!

 

Maak zoveel mogelijk foto’s

‘Practice makes perfect’, dat geldt voor heel veel dingen en zeker ook voor iPhoneography. Om een goed oog voor fotografie te ontwikkelen, zul je heel veel moeten oefenen. Maak zoveel mogelijk foto’s, mooie, lelijke, overbelichte, slechte composities…leer van je fouten en wordt met elke foto die je schiet een stukje beter. Maak van elk onderwerp zoveel mogelijk foto’s, varieer met details, perspectief, belichting. En onderzoek wat de lichtval op verschillende momenten van de dag met je onderwerp doet.

Hèt grote voordeel van digitale fotografie is dat je je nooit hoeft af te vragen of je nog genoeg film hebt, je kunt zoveel schieten als je maar wilt. Het geheugen van je camera is bijna eindeloos en kost vrijwel niets. Falen was nog nooit zo goedkoop!

De donkere kamer heb je altijd bij je in je broekzak of tas, je kunt foto’s maken en ontwikkelen waar je ook bent. Hou je dus vooral niet in en maak naar hartelust foto’s. En dan komt het zwaarste onderdeel: kill your darlings. Het valt niet mee, maar je zult moeten schrappen en alleen de aller allerbeste foto’s bewaren. En vooral: zorg dat nooit maar dan ook nooit iemand je slechte foto’s onder ogen krijgt!

 

Hou ‘m stil!

Om scherpe, duidelijke foto’s te maken heb je de juiste technieken nodig en niets is natuurlijk storender dan een bewogen foto. Er zijn natuurlijk uitzonderingen op de regel, artistiek gezien kàn bewegend beeld soms juist heel boeiend zijn. Maar over het algemeen is een onscherpe foto toch vooral het werk van een amateur.

Zeker met een iPhone camera is het nog erg lastig om te voorkomen dat je teveel beweegt. De camera wordt meestal op armlengte gehouden en dat is nou eenmaal niet bevorderlijk voor een stabiel beeld. Als het licht ook nog eens slecht is, is de kans op een slecht shot nog vele malen groter omdat de shutter snelheid van de iPhone dan nog trager werkt ter compensatie voor de duisternis. En nee: een flitser is gèèn goed idee!

Met een iPhone camera heb je nou eenmaal niet de beschikking over dezelfde mogelijkheden als bij een spiegelreflexcamera. Daarbij heb je de viewfinder functie en daarmee ben je in staat om de camera bij je gezicht te houden en je ellebogen strak tegen je aan, zodat je een strak en steady beeld kan fotograferen. Met je iPhone camera zul je dus moeten zoeken naar andere handige snufjes, zoals:

Nooit schieten met de iPhone in één hand
Met de camera in slechts één hand is de kans op schudden natuurlijk erg groot. Gebruik dus altijd twee handen en probeer je armen en ellebogen zo dicht mogelijk bij je lichaam te houden voor een scherpe foto. Vooral binnen is fotograferen met één hand een garantie voor een bewogen foto.

Zoek steun
Om de kans op een scherpe foto te vergroten, kan het enorm helpen om je iPhone te laten steunen tegen een muur of op tafel.

Gebruik de volume knop bij het fotograferen
iOS 6 introduceerde deze handige functie. Deze knop evenaart een klein beetje de vertrouwde ontspanknop op je spiegelreflex camera en geeft je meer grip bij het fotograferen. Wees wel voorzichtig, een lichte aanraking is alles wat het nodig heeft. Voordat deze functie bestond, moest je op je scherm tappen om af te drukken, met ongewenste cameratrilling tot gevolg. Door de volumeknop te gebruiken, is de kans op een haarscherp shot vele malen groter.

Gebruik een statief en een remote shutter
Om echt gegarandeerd bewegingsvrij te fotograferen is een statief een absolute must. Iedereen met een beetje camera ervaring is bekend met de heilzame werking van een statief. Er zijn een hoop verschillende statieven op de markt en je kunt zelfs kiezen voor een speciaal hoesje voor je iPhone met ingebouwd statief.
iphone camera klikker earphones
Hoe voorkom je een bewogen foto?
Een remote shutter is een ontspanknop op afstand. Het is verkrijgbaar als app waarmee je met behulp van Wifi of Bluetooth op afstand foto’s kunt nemen met een ander iOS apparaat als afstandsbediening. Je kunt zelfs de oordopjes van je iPhone als remote shutter kabeltje gebruiken! Hiervoor druk je op de ‘up’ knop op je oordopjes om de ontspanknop te bedienen. Deze geweldige methode werkt overigens ook om de opnameknop te activeren wanneer je een video opneemt.

 

Vermijd de zoom functie van je Camera app

De zoom functie van de Camera app kun je beter links laten liggen,want die zorgt voor foto’s met een lagere resolutie, wat automatisch lagere kwaliteit betekent. Dit gebeurt omdat je iPhone digitaal zoomt in plaats van optisch zoals professionele camera’s. De software van je iPhone versnijdt als het ware het beeld en dat zorgt voor ongewenste pixels. De beste foto’s zijn de foto’s waarbij het onderwerp helemaal binnen het kader blijft. Maar wat doe je dan als je toch wilt zoomen? Heel simpel: gebruik je voeten! Loop gewoon wat dichter naar je onderwerp toe en voilà: krijg een haarscherpe close-up van je geliefde onderwerp!

 

Maak handig gebruik van gespecialiseerde apps

Cameratrilling is soms echt niet te voorkomen. Gelukkig zijn er inventieve apps die de schade kunnen beperken.

Een erg goede app is ‘Camera+’ van tap tap tap, een exclusieve app voor het maken van foto’s met je iPhone. Het grote geheim van deze app is de ‘Stabilizer’ functie. Deze functie registreert de bewegingen van je iPhone met de ingebouwde versnellingsmeter. De Stabilizer functie in de Camera+ app registreert de cameratrilling en geeft de ontspanknop pas vrij als maximale stabiliteit is bereikt.

Het grootste gemis bij de iPhone camera is de viewfinder. De ‘Daylight Viewfinder’ van Sig Innovations biedt uitkomst. Dit handige accessoire is een soort afgeschermd kokertje met lens waarmee je naar het scherm van je iPhone kunt kijken. Het zorgt ervoor dat het licht van buitenaf geblokkeerd wordt. Met deze handige tool kun je dus ook bij fel licht op je schermpje kijken en zien wat je nu eigenlijk aan het doen bent. Hartstikke handig, maar wat vooral handig is: het kokertje zorgt ervoor dat je de camera makkelijk dichtbij je gezicht kunt houden en biedt voldoende steun, zodat je de camera veel beter stil kunt houden.

 

Tot slot

Wat voor supersonische camera’s er ook op de markt zijn, uiteindelijk gaat het niet om de apparatuur maar om de visie van de fotograaf. De iPhone heb je altijd bij je en als je jezelf de tijd gunt om alle ins en outs van de camerafunctie in je op te nemen en vooral heel veel te oefenen en nog veel meer te oefenen, dan zul je de meest waanzinnige foto’s leren maken, gewoon met je bloedeigen telefoon!