10 simpele tips om je privacy eenvoudig online te beschermen

Gebruik je nog geen codeslot op je iPhone of iPad? Log jij in op je privé email op andermans computer en vergeet je wel eens uit te loggen? Hieronder vind je 10 heel simpele tips om je privacy te beschermen bij het gebruik van je mobiel, tablet en computer.

1. Zet het codeslot op je iPhone of iPad aan.

Het lijkt misschien irritant om elke keer dat je je iPhone of iPad wilt openen een 4 cijferige code in te moeten toetsen, maar het is het waard. En geloof ons, het went. Bedenk dat zonder deze code je apparaat voor iedereen toegankelijk is als je even niet in de buurt bent, het apparaat verliest of als deze gestolen wordt. Met al je persoonlijke informatie, sms-jes, e-mail, foto’s en aantekeningen er nog op. Er zijn genoeg voorbeelden van nieuwsgierige liefdespartners die toch stiekem de berichten in de telefoon van zijn / haar partner bekeken met de nodige gevolgen…

2. Stel een Google alert in op je eigen naam.

Dit is een super simpele manier om erachter te komen wat er over je wordt gezegd online. En het kost maar 1 minuut om dit in te stellen. Dat kan hier http://www.google.com/alerts. Type je naam in, en misschien enkele variaties met bv. een veelvoorkomende typefout, stel in naar welk email account de alert gestuurd moet worden en klaar!

3. Log uit van Facebook, Twitter, Gmail, Hotmail etc. als je er klaar mee bent.

Niet alleen kunnen deze firma’s hierdoor minder goed volgen wat je aan het doen bent, het voorkomt ook dat als iemand anders later dezelfde computer gebruikt je account nog openstaat. Kijk voor een mooi voorbeeld van wat er kan gebeuren hier.

4. Geef nooit je email adres, telefoonnummer of adres als het niet nodig is.

Stel je staat in een café en een onguur type vraagt om je telefoonnummer dan zeg je ook nee. Veel personeel in winkels vragen vaak onnodig veel informatie die wordt opgeslagen voor het maken van je profiel en die door veel mensen zo kan worden ingezien. Dan hebben we het nog niet over de consequenties als een dergelijke site gehackt wordt.

5. Versleutel de data op je computer.

Het klinkt ingewikkeld, maar het versleutelen van al je data (encrypten) op de Mac is een fluitje van een cent. Zet Filevault (settings / security & privacy ) aan en niemand komt je computer meer in zonder het juiste password. Voor de PC kun je Bitlocker gebruiken.

6. Gebruik je Gmail?

Zet dan 2-stap verificatie aan in Gmail. Mat Honan van Wired.com heeft aan den lijve ondervonden hoe kwetsbaar hij was toen hackers zijn complete digitale leven in 1 klap wegvaagden.  Deze 2-stap verificatie in Gmail betekent dat, om in te loggen op je Gmail account vanaf een andere computer (of telefoon / tablet), je eerste een code ontvangt op de telefoon die je aan je account koppelt. Dit betekent dat zelfs als iemand je Gmail login kan bemachtigen, hij of zij nog steeds geen toegang kan krijgen tot je account vanaf een onbekende computer.
Het nadeel is natuurlijk dat dit tegen je kan werken als je op reis bent en je telefoon werkt ineens niet, maar zeg nu eerlijk die kans is heel klein. 😉
Hier staat uitleg over hoe 2-stap verificatie werkt: http://www.google.com/landing/2step/

7. Betaal contant voor dingen waarvan je niet wilt dat iemand erachter komt.

Een nieuw speeltje? Bepaalde medicijnen, drank of eten? Als je contant betaalt is deze transactie later niet terug te vinden in een online banking programma.

8. Zet je Facebook instellingen op ‘Alleen vrienden’.

Je zou denken dat veel mensen dit standaard doen, maar toch zijn er genoeg Facebookers waarvan hun privé-leven min of meer op straat ligt. Login op je Facebook account, ga naar privacy settings en stel alles in op ‘Vrienden’ in plaats van ‘public’.

9. Wis je browser geschiedenis en cookies op een reguliere basis.

Wanneer heb je dit voor het laatst gedaan? Ga naar de instellingen van je browser en zoek naar de ‘privacy’ opties. Hier kun je vaak instellen dat de geschiedenis niet mag worden onthouden en dat cookies automatisch gewist worden bij het afsluiten van de browser.
Als je helemaal niet getracked wilt worden door bv. advertentie netwerken, installeer dan een add-on zoals TACO.

10. Gebruik een ‘IP masker’.

Elke keer dat je een website bezoekt laat je een voetafdruk achter. De website eigenaar kan bijvoorbeeld gemakkelijk zien dat jij elke dag de even langs komt om bijvoorbeeld de concurrentie of een (ex-) geliefde in de gaten te houden. Als je de nodige privacy wilt tijdens het surfen, gebruik dan bijvoorbeeld TOR voor de Mac of een browser gebaseerde oplossing als hidemyass.com.

Dit zijn een aantal van de makkelijkste dingen die je kunt doen om je privacy online te beschermen. Ze kosten nauwelijks tijd en reduceren het risico dat iemand bij je persoonlijke data kan komen met meer dan 90%. Het is zo eenvoudig als het eenmalig omdraaien van de sleutel in het slot van je voordeur in plaats van deze zo achter je dicht te trekken. Simpel en effectief.
Doe er je voordeel mee!